Viktiga saker att göra vid en flytt

Flyttlådor

Det kan vara jobbigt att flytta och ibland är det svårt att veta var man ska börja. I den här guiden får du veta lite om vad som är bra att göra innan flytten. Det är ofta bra att förbereda sig steg för steg. På så sätt går flytten så smidigt som möjligt. Om det är mycket att göra kan det vara smart att hyra en flyttfirma eller be vänner om flytthjälp. Det är också bra att göra en flyttanmälan med adressändring i god tid. Om man ska ha flytthjälp är det bäst att tidigt i processen börja packa så mycket som möjligt och eventuellt höra sig för om flyttfirman har material, kartonger med mera att låna ut. Det är också bra att tänka över hur man ska ordna med flyttstädningen i den gamla lägenheten när flytten väl är klar. Om avståndet är långt mellan bostäderna kan det vara bäst att anlita ett företag som sköter städningen.

Kontrollera bostaden noga

Det allra första man bör göra innan man ska flytta är att kontrollera den nya bostaden noga. Det är inte helt lätt att upptäcka hälsorisker bara genom att snabbt gå igenom ett hus eller en lägenhet. Radon och mögel kan vara farligt och om man tvingas bo med dessa i sin bostadsmiljö under en tid kan det orsaka hälsoproblem. Det finns radon i ovanligt höga halter på kungliga slottet och det är något som inte är så bra. Radon kan finnas i berggrund, byggmaterial eller till och med i vattnet. Om man utsätts för höga radonhalter under en längre tid kan man få mycket allvarliga hälsoproblem, och i det långa loppet kan radonet också leda till att man drabbas av cancer. Det finns också flera andra allvarliga brister som kan finnas i ett hus eller i en lägenhet. För det första kan man råka ut för gamla fuktskador, drag eller annat. Om man köper ett hus bör man undersöka detta innan man skriver på några kontrakt. Husköpet kan annars bli mycket dyrt.

Hur förhindrar man problem?

Det finns flera olika saker man kan göra för att undvika att man flyttar in i en bostad med massor av problem. gör en professionell radonmätning stockholm eller i den stad du vill flytta till så vet du i alla fall om bostaden är fri från radon eller inte. Mögel kan vara svårare att undvika men det kan ofta vara bra att lyfta på mattor eller titta lite försiktigt bakom skåp eller tapeter. Om det finns mycket mögel i ett hus eller i en lägenhet kan man också ganska snabbt känna en konstig lukt när man befinner sig där. Om man misstänker att något kan vara fel bör man ta dit en besiktningsman som går igenom den nya bostaden ordentligt. Man måste kunna känna sig trygg i ett hem, och om massor av problem uppstår kan man snabbt bli stressad. Det kan vara lagom jobbigt att flytta och om problem kommer till på det kan det bli för mycket.