Undvik höga kostnader vid flytt

Flyttlådor

Är det dags att flytta ut från din bostad? Om du inte själv är ägare av bostaden finns det några saker du bör tänka på för att undvika att du råkar ut för höga kostnader vid flytt.

Det finns många saker man kan göra för att se till att flytten går smidigt. En är så klart att packa bra och genomtänkt. En annan är att se över eventuella skador så att fastighetsägaren inte kan slå ned på fel. Om det händer kontaktas byggnadens fastighetsförvaltning för att planera åtgärder. Du kan då, om oturen är framme, faktureras ganska stora summor. Det är med andra ord bra att veta vad som gäller vid flytt.

Normalt slitage

Ingen människa kan bo i en bostad utan att lämna ett enda spår efter sig. Det är det som kallas normalt slitage. För att göra din flytt smidigare är det bra att veta vad som är normalt slitage. Det kan till exempel vara skruv- och spikhål i väggar efter hyllor och tavlor. Ripor i tapeten efter det att man flyttat möbler räknas också till normalt slitage. Detsamma gäller även mindre sprickor i till exempel handfat.

Åtgärda fel innan inspektion

När du anmäler att du ska flytta ut så kommer en besiktning av bostaden snart att ske. Man går då igenom om några större skador har tillkommit sedan du flyttat in. Om du vill åtgärda skadorna är det alltså viktigt att du gör det innan besiktningen. Det är helt okej att stryka på lite färg i samma nyans där något blivit avskavt, men kom ihåg att du inte får göra större åtgärder som att till exempel byta golv. Att vara noga med flyttstädningen är också viktigt eftersom även det kan kosta pengar om det inte är korrekt gjort och fastighetsförvaltaren får lov att anlita en städfirma.