Flytta utomlands – vad tar man med sig och hur packar man?

Flyttlådor

När du gör en flytt utomlands behöver du tänka på vad du ska ta med dig lite mer än när du flyttar inom Sverige. Det första du bör göra är att sätta upp en budget. Kostnaderna rinner snabbt iväg och det gäller att välja rätt. Saker du kan köpa nya är bättre att lämna i Sverige. Ta istället med dig saker med affektionsvärde. Ta reda på vad det kostar att flytta just dina saker. Jämför med olika bolag och se vad du kan lämna i Sverige och eventuellt magasinera. Men bra planering kan du få med dig det du behöver. Tänk igenom en gång extra vad du vill ha med dig innan du sätter igång och börja packa.

Containers uppstaplade i en hamn

Innan du börja packa behöver du givetvis hitta ett passande boende. Det finns många oseriösa aktörer på marknaden som förmedlar boende. Var noggrann med valet av mäklare när det kommer till att hitta boende utomlands. Det är olika regler för alla länder och det gäller att det blir rätt redan från början för att underlätta i framtiden. Det finns många historier att läsa där det har gått helt fel. Det enda och bästa tipset är att ta rätt hjälp från början, mowido hjälper dig att hitta drömboendet utomlands. Här får du hjälp på ett seriöst och ärligt sätt redan från början och kan vara trygg med att din flytt kommer att gå rätt till. Tänk på att välja det land som passar dina förutsättningar bäst. Ta reda på så mycket du kan själv och be sedan om hjälp till resten. Se särskilt upp med dolda avgifter och ländernas varierande skattekostnader så du slipper obehagliga överraskningar. I slutändan är de flesta nöjda med sitt bostadsköp och har inte råkat ut för allt för många misstag på vägen. Du är helt enkelt redo att börja ditt nya liv.

Anpassa dig till det nya landet

Fest på en innergård

Många är lite tveksamma att lämna vänner och familj i Sverige innan de bestämmer sig för att flytta utomlands. Detta kan såklart vara svårt men att anpassa sig till det nya landet är A och O för att lyckas. Lär dig om traditioner i det nya landet och hur deras kultur fungerar. Precis som när andra flyttar till Sverige vill vi gärna att de är med i de svenska traditionerna. Det sägs att Sverige är det land där det är svårast att skaffa vänner så redan där har du en klar fördel. Du kommer med största sannolikhet att klara av det alldeles utmärkt och skapa en ny bekantskapskrets ganska snart. Var bara öppen och tacka ja till inbjudningar. Ett bra sätt om det inte går så smidigt är att skaffa sig ett intresse. Vill du ha kontakt med andra svenskar brukar Svenska kyrkan ha aktiviteter i många länder. Här kan du även fira traditioner som till exempel midsommar med andra svenskar. Via sociala medier går det också att få kontakt med svenskar som redan är bosatta i det landet som du ska flytta till.